GHEE ILAC I AYURVEDAS

Ghee prodhohet nga përbërës yndyror perftuar nga lopët ose buallet. Konsoderohet si një nga yndyrnat më të preferuara për gamën e vlerave shëndetësore e pasur me omega 3, nutriente, veti anti-inflamatore, ndihmon në rënien në peshë, rigjenerues i mëlçise dhe zorrëve, forcues i kockave si dhe katalizator i mirëqenies mendore dhe fizike. Ayurveda e përdor ate si ilaç. 

Që në lashtësi, ai ka qenë pjesë integrale e sattvic bhojan (regjim të ngrënit bollshëm) për të asgjësuar efektet anësore të sëmundjeve nga trupi.

Është yndyra e ngurtë e ghee që rrigjeneron mëlçine dhe zorrët.

Roli i ghee në Ayurveda

Ayurveda është një shkencë holistike, prandaj i gjithë cikli i gjetjes së desi ghee është thelbësor. Ka disa mënyrapermes të cilave mund perftohet ghee. Si fillim, lopët nuk duhet të lidhen në gaushala. Ata duhet të lihen të përtypin pa rezerva gjatë ditës, kryesisht bar ne lëndina. Rutina e tyre e të ngrënit duhet të përbëhet nga ushqime të papërpunuara. Në përgjithësi, regjimi i duhur i të ngrënit është ai që ndikon në natyrën e qumështit.

Benefite të përdorimit të ghee

Ghee i perftuar nga lopët njihet si amritam në Ayurveda dhe është i mbushur me përmbajtje A2, shumë e dobishme në trajtimin e problemeve të kolesterolit. Duhet të jetë pjesë e dietës suaj ditore, pasi përmirëson:

Aciditetin dhe tretjen

Përmirëson shikimin

Përdoret në formulime të ndryshme Ayurvedike

Ndihmon për të reduktuar stresin, ankthin, rrezikun e kancerit, diabetin dhe përmirëson imunitetin

Është gjithashtu anti-inflamator në natyrë

Ndihmon në rritjen e oreksit dhe nxit fleksibilitetin.

Konsumimi i ghee është i dobishëm gjatë shtatzënisë, por vetëm pas konsultimit me mjekun.

Ghee A2  përmirëson përthithjen e mineraleve dhe acideve yndyrore në trup.

Në paralizën e fytyrës, ghee aplikohet në vrimat e hundës përmes terapisë nasya në panchakarma. Ajo rrit ojas dhe gunan satvike në trup.

Për të zbuluar universin shërues përmes gjithçkaje ofron natyra studioni kursin tone online “Ayurvedic Healing”.https://www.akademiaeshkencavevedike.com/kurs-online-i-certifikuar-mjekesia-ayurveda-popullore-alternative-holistike-dr-david-frawley-yoga-meditim-life-style

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *