PROBLEME SHENDETESORE VATA

Dosha Vata është një nga tre doshat kryesore në sistemin e mjekësisë ajurvedike, e cila është traditë e mjekësisë së vjetër hindu-ajurvedike. Ayurveda e sheh trupin si një kombinim të tre energjive kryesore ose doshave: Vata, Pita, dhe Kafa. Secila doshë ka cilësi të caktuara dhe ka një rol të veçantë në shëndetin dhe gjendjen emocionale të një individi.

Dosha Vata karakterizohet nga elementi ajër dhe është i përbërë nga cilësi të lehtë, të thata, të ftohta, të holluara, dhe të lëvizshme. Vata është përgjegjës për funksionet e lëvizjes, komunikimit, dhe aktivitetit në trup. Për shembull, Vata ka rol në lëvizjen e muskujve, funksionin e nervave, qarkullimin e gjakut, dhe shpërndarjen e lëngjeve në trup.

Kur Vata është në ekilibër, gezojme gjendje të përshtatshme shëndetësore dhe emocionale. Kur ajo humbet ekilibër, mund të shkaktojë probleme të ndryshme, përfshirë ndjenja shpërqendrimi, probleme me sistemën tretës dhe të qarkullimit të gjakut.

Për të mbajtur Vatën në ekilibër ose për ta riekuilibruar nëse ka një disekuilibër, praktikat ajurvedike fokusohen ne përshtatjen e ushqimit dhe stilit te jeteses, terapi relaksi dhe teknika qetësuese si meditimi dhe joga.

CFARE PROBLEME LINDIN KUR VATA HUMET EKUILIBRIN

Kur dosha Vata humbet ekilibrimin, mund të shkaktohen probleme shëndetësore dhe emocionale. Disekuilibri i Vatës manifestohet në mënyra të ndryshme në trup dhe shpirt. Disa nga problemet Jane:

  1. Ndjenja e shpërndarjes: Një prej shenjave kryesore të disekuilibrit të Vatës është ndjenja e shpërndarjes, duke përfshirë vështirësi në përqëndrim, lodhje mendore, dhe distancim nga realiteti.
  2. Probleme me sistemin tretes : Në nivel fizik, disekuilibri i Vatës mund të shkaktojë probleme me sistemin e tretjes, duke përfshirë kapsllëk, gazra.
  3. Ndjenja e ftohtësisë: Një tjetër shenjë mund të jetë ndjenja e të ftohtit, edhe atehere kur personi ndodhet ne ambient të ngrohte. Lëkura e thatë dhe e ashper gjithashtu mund të jetë një shenjë tjeter.
  4. Dhimbje dhe rigiditet në muskuj: Disekuilibri i Vatës mund të shkaktojë dhimbje muskulare dhe rigiditet, sidomos në raste stresi.
  5. Probleme me gjumin: Njerëzit me disekuilibër të Vatës mund të përballen me vështirësi në gjumë, insomni dhe zgjim të shpeshtë gjatë natës.
  6. Ankth dhe depresion: Në aspektin emocional, disekuilibri i Vatës mund të sjellë ndjenja të ankthit, frikës, dhe depresionit.

Për të riekuilibruar doshën Vata, rekomandohet një qasje holistike që përfshin ndryshime në ushqim, rutinën e jetës, dhe praktikat relaksueset. Konsultimi me një mjekun ajurvedik ju ndihmon në përcaktimin e strategjive të përshtatshme për rieqilibrimin e Vatës sipas nevojave individuale.

NËSE DONI TE ZBULONI SEKRETET E SHERIMIT HOLISTIK DHE TI APLIKONI ATO NE ASPEKTIN PROFESIONAL TASHME BEHET E MUNDUR NE GJUHEN SHQIP EKSKLUZIVISHT PËR HERE TE PARE KUALIFIKIMI “KONSULTUES I AYURVEDAS” NGA AKADEMIA E SHKENCAVE VEDIKE. KURSI ESHTE ONLINE DHE JU CERTIFIKOHENI NGA NJE PREJ PERSONALITETEVE ME TE NJOHURA NE BOTE NE FUSHEN E SHKENCAVE VEDIKE, DR. DAVID FRAWLEY

https://www.instagram.com/reel/CzjRUQ7tBKT/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==