SI TRAJTOHET OSTEOPOROZA

Osteoporoza është sëmundje në të cilën kockat humbasin densitetin e tyre dhe struktura bëhet e hollë dhe e dobët. Kjo i bën ato të dobta dhe lehtësisht të thyeshme. Kockat normale kanë një strukturë të dendur dhe të fortë ndërsa tek njerëzit me osteoporozë, janë delikate dhe thyhen më lehtë.

Osteoporoza ndodh kur trupi nuk prodhon mjaftueshëm kalcium, një mineral i rëndësishëm për fortësinë e kockave, ose kur kalciumi përdoret me shpejtësi nga trupi, duke i lënë kockat e dobëta. Kjo mund të ndodhë për shkak të moshës, hormoneve, deficencës së vitaminës D, ose ndryshimeve në metabolizmëm.

Njerëzit me osteoporozë kanë rrezik më të lartë për thyerje të kockave, sidomos në këmbë, dorë, dhe kolon. Pas një moshë të caktuar, humbja e densitetit kockor shpesh shpejtohet, veçanërisht tek femrat pas menopauzës. Për të parandaluar ose menaxhuar osteoporozën, është e rëndësishme të kryhen prova të sheshta për parë densitetin e kockave dhe të ndërmerren hapa për të ruajtur shëndetin e tyre, përmes ushtrimeve, konsumit te ushqimeve të pasura me kalcium dhe vitaminë D, dhe ndryshimet në stilin e jetesës.

AYURVEDA

Për trajtimin e osteoporozës, Ayurveda ka përqasje holistike që përfshin ushqimin, stilin e jetesës dhe trajtimet natyrale.

Disa ndër rekomandimet e Ayurvedas për menaxhimin e osteoporozës janë:

  1. Ushqimi i Përshtatshëm: Në Ayurveda, ushqimi konsiderohet si një mjet për ruajtjen e ekuilibrave në trup. Për të forcuar kockat, është e rëndësishme të përfshini në dietën tuaj ushqime të pasura me kalcium dhe vitaminë D. Përdorimi i produkteve të freskëta dhe të pasura me nutrientë është thelbësor.
  2. Përdorimi i Bimëve Mjekësore: Ayurveda përdor shpesh bimë të caktuara për trajtimin e sëmundjeve. Disa bimë që mund të rekomandohen për menaxhimin e osteoporozës përfshijnë shilajit (një lloj rezine gure), ashwagandha (Withania somnifera), dhe guduchi (Tinospora cordifolia).
  3. Ushtrimet e Përshtatshme: Ayurveda promovon ushtrimet të ndryshme për trupin në rastin e osteoporozës. Pozicionet apo asanat e Yogas luajnë një rol të rëndësishëm në këtë rast. Në postim paraqiten 12 asanat që Ayurveda rekomandon.
  4. Masazhet dhe Terapitë Relaksuese: Teknikat e masazhit dhe terapive relaksuese ndikojnë në largimin e stresit të akumuluar në strukturën kockore
  5. Për të mësuar me tepër rreth përqasjes Ayurvedike të trajtimit të problemeve të ndryshme shëndetësore Akademia e Shkencave Vedike në Bashkëpunim me Institutin Amerikan të Studimeve Vedike sjell në perë të parë në gjuhën shqip kursin profesional “Konsultues i mjekësisë Ayurvedike”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *